Izumrle životinje

Velika njorka
Velika njorka je živela u hladnim vodama duž obale Irske, Islanda, Norveške, Velike Britanije, SAD, i Kanade. Ove ptice su bile odlični plivači, međutim, kada bi se našle na suvom bile su veoma trapave i lak plen za ljude koji su ih lovili zbog hrane, perja, ali i za muzeje i privatne kolekcije. Lov traje sve do polovine 19.veka kada je u Škotskoj ubijen poslednji primerak.

Geniornis
Velike ptice su karakteristične za Australiju, pa ni geniornis nije izuzetak. Nije poznato u kom stepenu je ova neletačica bila mesojed. Veliki, jak kljun pruža pretpostavku da su geniornisi bili mešavina grabljivica i lešinara, nalik na današnje hijene. Dokazi pokazuju da su izumrli za vrlo kratko vreme, što isključuje klimatsku promenu kao uzrok. Najverovatnije je opet krivac čovek.
Karipska morska medvedica
Rani istraživači su ih nazivali i morskim vukovima, ali u suštini to je bila vrsta foke koja je živela na Karibima. Izlovljavanje foka zbog ulja i izlovljavanje riba (njihove hrane) su glavni razlozi nestanka karipske morske medvedice. To što se nisu plašili i nisu bežali od ljudi bez obzira što su ih ubijali na stotine je greška koja ih je koštala postojanja.



Zapadnoafrički crni nosorog
Novembra prošle godine ozvaničeno je da crnih nosoroga u prirodnim staništima više nema. Vrednost njihovih rogova na crnom tržištu im je došla glave, a korišćeni su i kao sastojci za lekove i kao trofeji. Povremeno je rog crnog nosoroga vredeo više od zlata.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Životinje kao glumci